Žakýlsky hrad a pleso

Napriek dušičkovému termínu 2. november 2013, nepriaznivej predpovedi počasia i veľmi skorému odchodu sa nazbieralo 18 turistov, ktorí chceli stráviť sychravý novembrový deň v prírode. Po ceste legendárnou lokálkou Štiavnická Anča, nás miestny pánko na železničnej stanici „privítal“ ako sa patrí v meste, kde chodí veľa turistov – „Á, turisti z Pažravej…“

V meste sme si prehliadli botanickú záhradu i lavičku, kde Bea zvládla prvú cigaretu a strmými uličkami zamierili mimo civilizáciu. Nízka oblačnosť (hmla) nám znemožňovala výhľady do kraja, preto sme len prešli lúkami okolo Jergištôlne a Širokého vrchu. Dedina Podhorie vysoko v Štiavnických vrchoch nás uvítala vetrom a pekným náučným chodníkom na Žakýlsky hrad. Z opevnenia okrem zemných valov neostal ani kameň na kameni, tak sme zostúpili ku Žakýlskemu plesu – jediné prírodné jazero pohoria, ktoré bolo z diaľky tiež cítiť podľa žaburinového pachu.

Raritou modrej značky, ktorou sme išli celý deň, boli miestami ešte zachované turistické smerovky vo veľmi dobrom stave z roku 1967! Priam neuveriteľná kvalita. Medzi sedlom Jaseňová pažiť a rázcestím Piesky si Johny odpustil horskú etapu značky a trasu absolvoval pekne po asfaltke do dedinky Močiar. Pekne spoločne sme zostúpili v raketovom tempe Istebnou dolinou pod hrozbou poobedného dažďa, ktorý sa našťastie nekonal. V Šášovskom Podhradí vznikol rozkol v záujmoch partie, ale na spokojnosť všetkých polovica účastníkov vystúpila na blízke ruiny hradu Šásov (lebo tam ešte neboli) a zvyšok prečkal v bezpečí miestneho pohostinstva, kde napriek oslave 85-ky krčmárovej babky, nás ochotne obslúžili a ešte aj ponúkli koláčmi z oslavy. Touto cestou ďakujeme milým obyvateľom Šášovského Podhradia. V rámci hesla „Prečo si to nepredĺžiť, keď sa dá cesta skrátiť“ sme si urobili zámernú zachádzku cez horskú usadlosť Bukovinka a prešli do Ladomerskej Viesky (či Vladomerská Lieska? :-)) a túru tradične ukončili pri pikantnom guľáši na železničnej stanici v Žiari nad Hronom.

Fotografie od Arpáda si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Parametre túry:

-TT-

1 komentár k článku “Žakýlsky hrad a pleso”

  1. Arpi píše:

    Bea nás počas výletu ponúkla skvelým domácim koláčom: Pozri –
    https://picasaweb.google.com/takacseu/BanskaStiavnicaZiar#5941753164016707666