Kalendár turistických podujatí na ZIMNÚ SEZÓNU 2013/2014

Klub slovenských turistov Banská Bystrica – Kremnička pripravil kalendár turistických akcií na zimnú sezónu 2013/2014 pre každého turistu bez ohľadu na to, či je náš člen alebo nie.  Na klasické podujatia (presun verejnou dopravou) sa nemusíte prihlasovať. Na ostatné akcie (autobusový zájazd, presun vlastnými autami a viacdenné túry s ubytovaním) je potrebné, aby všetci záujemcovia včasne ohlásili svoj záujem zúčastniť sa u vedúceho túry, ktorý je uvedený pri každom podujatí vrátane jeho kontaktných údajov.

NAJBLIŽŠIE PODUJATIA:

  • 14. – 15. 3. > 14. Ďumbierfest 2014 v MSKS (Dom kultúry) a klub Bombura v Brezne
  • sobota 15. 3. > bude upresnené vo štvrtok večer

Upozornenie: priebežne budú oznamované (do štvrtka večera) marcové podujatia podľa počasia a stavu terénu.

AKTUÁLNE OZNAMY:

  • Zostavujeme kalendár jar-leto 2014. Vaše návrhy posielajte predsedovi klubu. Zaradenie turistických akcií do plánu prijímame do soboty 15. 3. 2014.
  • Aj v roku 2014 je náš klub poberateľom 2 % z dane za rok 2013. Tlačivo na stiahnutie je na tomto odkaze. Ďakujeme za podporu.
  • Členovia klubu, ktorí neboli účastní na výročnej schôdzi a nedali si zakúpiť členskú známku pre rok 2014, tak pre objednávku známky kontaktujte predsedu klubu.
  • Zverejnili sme kalendár podujatí turistov Podbrezovej pre rok 2014.

  • Záujemcovia o športové výživové doplnky firmy Kompava majú možnosť zaobstarať si produkty so zľavou 20 – 25 % (závisí od ceny objednávky). Objednávky vybavuje Marek Pehanič emailová adresa.
  • Dom pre núdznych v BB prijíma do daru staré spacáky, batohy, obuv a oblečenie (v dôsledku malých skladovacích priestorov len sezónne oblečenie). Všetko musí byť čisté a funkčné. Veci môžte doniesť priamo do zariadenia na Tajovského 1 (na križovatke pri Bystričke oproti mestskému parku) v ľubovoľnom čase.
  • Možnosť stiahnutia novej prezentácie kurzu základov VhT z Milošovho horského  webu.

Podrobnosti k podujatiam:

Kto nemá členskú známku 2014, kontaktuje predsedu klubu.

Ďalšie plánované zimné podujatia

Na mesiace január a február 2014 bude zimný výstup na Rozsutec cez Diery – mačky a čakan sú potrebné. Chceme opäť urobiť prechod roklinami Slovenského raja, tentokrát Závojovým vodopádom (Sokolia dolina) a taktiež lyžiarsky prechod Prielomu Hornádu na bežkách. Na všetky akcie je treba počkať na správne snehové podmienky, ktoré budeme sledovať a minimálne týždeň pred termínom uvedieme termín konania akcie na tomto mieste. Všetky tri uvedené akcie budú využívať na dopravu vlastné autá.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, [email]hlavaty.milan@mail.t-com.sk[/email]

26. 12. 2013 Štefanská túra

V prípade dobrých snehových podmienok pôjdeme na bežkách z Kordíckeho sedla na Chatu Hostinec v Kremnických vrchoch. Odchod bude autobusom na Kordíky o 8.00 hodine z AS BB. Ak snehové podmienky nebudú pre bežkárov, pôjdeme pešo na Ďumbier, doprava vlastnými autami. Zraz bude na Huštáku o 8.00 hodine. Nezabudnúť zobrať na Ďumbier správny výstroj.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, [email]hlavaty.milan@mail.t-com.sk[/email]

28. 12. 2013 Cinobanský bludár

Trasa: Detvianska Huta (bus) – Čechánky – Táňovo – sedlo Prieraz – Hrnčiarky – Sebenina – sedlo pod Hradným – Horné Fafáky – Dobroč – Mýtna (vlak, bus)

Charakteristika: 7. ročník pochodu lučenských turistov – Cinobanský bludár po lazoch okolia Cinobane, no my budeme mať vlastnú trasu vzhľadom na lepšie dopravné spojenie. Odporúčame zobrať nepremokavú obuv, návleky a palice. Stredne náročné, dĺžka 20 km, stúpanie 548 m, klesanie 1079 m.

Časový plán: zraz je o 6.30 h na MALEJ železničnej stanici (BB-mesto), vlak do Zvolena odchádza o 6.40 h (kúpime zľavnený skupinový lístok). Vo Zvolene prestup o 7.13 h do Kriváňa (rýchlik Ipeľ) a v Kriváni prestup o 7.44 h na bus do Detvianskej Huty (8.12 h). Domov z Mýtnej nám idú spoje o: 15.51 (vlak), 16.30 (bus), 17.51 (vlak) alebo 19.18 h (vlak).

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, [email]tomas.trstensky@hiking.sk[/email]

31. 12. 2013 Silvestrovský výstup na Suchý vrch

Pešia turistická akcia na rozlúčku so starým rokom 2013. Zraz bude na Kyjevskom námestí o 8.00 hodine. Spoločne vystúpime za 1,5 hodiny na kótu 801 m Suchý vrch, kde si zaželáme všetko najlepšie, pokocháme sa krásnym výhľadom na mesto a vrátime sa tou istou cestou späť do BB tak, aby sme na poludnie boli doma a mohli pripravovať novoročnú kapustnicu.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, [email]hlavaty.milan@mail.t-com.sk[/email]

6. 1. 2014 Hej pod Kriváňom tam je krásny svet

Trasa: Píla (vlak) – Piliansky tunel – Píla – Divínske lazy – Chata pod Javorom – Javor – Budinské lazy – Podkriváň – Kajlov vrch – Kriváň/príp. Detva (vlak, bus)

Charakteristika: keďže doterajší priebeh zimy je skúpi na sneh a plusové teploty nielen na horách sľubujú len plahočenie sa mokrým snehom, opäť zamierime na túlačku lazmi na pomedzí Novohradu a Podpoľania. Tento raz do pohoria Ostrôžky. Čaká nás mierne náročná poldenná trasa do maximálne 20 km, kde treba pevnú obuv a návleky. V úvode si pozrieme nepoužívaný jednokoľajný železničný tunel pri Píle, popri ktorom vedie nová dvojkoľajná trať. Celá trasa vedie malebnou odlesnenou krajinou lazov.

Časový plán: zraz je o 6.30 h na MALEJ žel. stanici (BB-mesto), kde treba byť načas, lebo kúpime skupinový lístok na vlak. Vo Zvolene prestup o 7.23 a Píle sme o 8.05 h. Domov idú spoje každú hodinu.

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, [email]tomas.trstensky@hiking.sk[/email]

11. 1. 2014 Osmanské stopy pri Dudinciach

Trasa: Hontianske Tesáre (bus) – Tesárske dúpänce – Tesárska roklina – Rykynčice – Bukovinka – Plášťovce – Babica – Bača – Merovce – Dudince, kúpele (bus).

Charakteristika: Stredne náročná prieskumná túra Bzovíckou pahorkatinou na južnom okraji Krupinskej planiny. Vzdialenosť 21 km, stúpanie/klesanie 460 m a čas trvania 5 až 5,5 h. Celá trasa vedie mimo značených (okrem úvodu po miestnej značke k Tesárskej rokline) a mimo upravených chodníkov len po sieti lesných a poľných ciest. Túra vedie po zaujímavostiach okolia Dudiniec. Pozrieme si tajomné skalné úkryty z čias útokov Osmanskej ríše (jednodierka, dvojdierka a osemdierka), unikátnu Tesársku roklinu, rykynčické a plášťovské vinohrady, meadre rieky Krupinica, kaštieľ v Plášťovciach, bitevné pole Uhorska proti Osmanom z roku 1552 (tzv. turecká kaplnka) a kúpeľný areál Dudiniec s travertínovými rímskymi kúpeľmi.

Časový plán: Zraz je o 6.30 h na MALEJ žel. stanici (BB-mesto), aby sme stihli kúpiť skupinový lístok na vlak, ktorý odchádza o 6.39 h. Vo Zvolene prestup o 7.30 h na autobus smer Dudince (v Hont. Tesároch sme o 8.46). Návrat je o 15.13 h do Zvolena. O 17.09 h prestup na zrýchlený vlak Blatnica do BB (17.30 h).

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, [email]tomas.trstensky@hiking.sk[/email]

nedeľa 12. 1. 2014 Výstup na Ľupčiansku Maguru

Trasa: Partizánska Ľupča, Biela Ľupča – Rumanec – Predná Magura – Zadná/Ľupčianska Magura – Bryndzovec – Partizánska Ľupča, Biela Ľupča.

Charakteristika: stredne náročná poldenná túra (4,5 hodiny, 12 km, prevýšenie 754 m) odlesneným chrbátom so stálymi výhľadmi. Doprava bude vlastnými autami. Vystúpime na nenápadný výhľadový bod Prednej Magury (1171 m) na severnom okraji Nízkych Tatier, odkiaľ vidieť dolný Liptov, Salatíny, Malú Fatru, Chočské vrchy, Babiu horu a Západné i Vysoké Tatry.

Časový plán: zraz je o 8.00 h na parkovisku pred poisťovňou na Huštáku. Presun cez Ružomberok na horný koniec Partizánskej Ľupče (povyše družstva). Návrat do BB okolo 18.00 h.

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, [email]tomas.trstensky@hiking.sk[/email]

18. 1. 2014 Kurz základov vysokohorskej turistiky (teória)

Kurz základov VhT – jeho teoretická časť bude v sobotu 18. 1. 2014 v Kremničke buď v Senior klube pod zvonicou alebo v reštaurácii u Vinca (spoločenská sála na poschodí). Prezentácia prihlásených účastníkov bude od 7.30 h a prednáška začína o 8.00 h. Ukončenie kurzu bude vo večerných hodinách.

Nakoľko počet prihlásených na kurz vysoko prekročil stanovené maximum, prípadných nových záujemcov môžeme zapísať len na rok 2015. Ďakujeme za pochopenie.

Vedúci kurzu VhT: Milan Hlavatý, 0904 070 885, [email]hlavaty.milan@mail.t-com.sk[/email]

nedeľa 19. 1. 2014 Zaujímavosti Harmaneckej doliny

Trasa: Horný Harmanec, polesie (bus MHD) – Veľký tunel (najdlhší železničný tunel SR) – Zalámaná tiesňava – starý kamenný most – Hornoharmanecký vodopád – Horný Harmanec – skalná brána Vrátenec – Štefanka – Králiková dolina – Racvalová dolina – Cenovo – Harmanec (bus).

Charakteristika: počasie stále nepraje zimným športom, tak opäť zamierime pešo do okolia. Pri Hornom Harmanci si pozrieme portál najdlhšieho železničného tunela SR, Zalámanej tiesňavy, Harmaneckej tisiny, Hornoharmanecký vodopád a nedávno objavený starý kamenný most pravdepodobne zo 16. storočia, čo ho radí k najstarším mostom v SR. Prejdeme novou lesnou zvážnicou cez skalnú bránu Vrátenec a vystúpime na bralo Štefanka, z ktorého zostúpime cez doliny Králiková, Racvalová a Cenovo do Harmanca.

Časový plán: zraz je o 8.45 h na Striebornom námestí (Slovenka), prímestský autobus MHD do Horného Harmanca odchádza o 8.49 h. Domov z Harmanca nám ide spoj o 15.50 (BB 16.13 h).

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, [email]tomas.trstensky@hiking.sk[/email]

25. 1. 2014 Cesta Márie Széchy

Trasa: Fiľakovo (vlak) – Bulhary – Veľký Bučeň – Rakov – Majša – Dúžava – nádrž Kurinec – Včelinec – Tomášová – Rimavská Sobota (vlak).

Charakteristika: náročná a veľmi dlhá túra s dĺžkou 28 km, stúpaním 590 m, klesaním 565 m a čistým časom chôdze 7,5 hodiny. Trasa spája mestá Fiľakovo a Rimavská Sobota cez Cerovú vrchovinu po trase – Cesta Márie Széchy známa ako Muránska Venuša z hradu Muráň. Náročnosť túry bude v tempe chôdze, aby sme stihli spoj, čiže túru odporúčam len kondične zdatným a vytrvalým turistom na dlhé trasy.

Časový plán: odchod je autobusom Sásová – Zvolen (Pieninská 5.05 h, Ďumbierska 5.12, Nám. slobody 5.17, Hušták 5.20 /nástup vedúceho/, Radvaň 5.23 h), vo Zvolene prestup na vlak o 6.10 (Fiľakovo-zastávka 7.37 h). Domov z Rimavskej Soboty ide vlak o 15.00 h (BB 17.33), bus 15.30 (BB 17.35), bus 15.40 (BB 18.50), príp. vlak 16.15 (BB 19.23).

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, [email]tomas.trstensky@hiking.sk[/email]

nedeľa 26. 1. 2014 Fiľakovo v Štiavnických vrchoch?

Trasa: Banská Štiavnica (vlak) – arborétum Kysihýbeľ – Banský Studenec – Horné majere – sedlo Veterná – Fiľakovo – Babinská dolina – Dobrá Niva (bus).

Charakteristika: Fiľakovo v sobotu – Fiľakovo i v nedeľu. Ale nie, nebojte sa, názov rovnaký, ale lokalita iná. Mestečko v Novohrade zameníme za Štiavnické vrchy s rovnomenným názvom a nadmorskou výškou 747 m. V Banskej Štiavnici opäť nevynecháme nejakú miestnu zaujímavosť. Kolpašské tajchy opäť necháme na pokoji, keďže voda neláka a deti von stále nestavajú snehuliaka… Nájdeme najvyšší bod trasy s názvom Fiľakovo a z chotára Babinej sa prehupneme do dobronivského chotára. Trasa je stredne náročná (20,5 km, stúpanie 503 m, klesanie 661 m, čistý čas chôdze 5,5 h). Záverečná časť túry od sedla Veterná bude viesť mimo značené trasy po sieti lesných a poľných ciest (-: krkaháje nie sú vylúčené).

Časový plán: odchod je autobusom Sásová – Zvolen (Pieninská 5.05 h, Ďumbierska 5.12, Nám. slobody 5.17, Hušták 5.20 /nástup vedúceho/, Radvaň 5.23 h), vo Zvolene prestup na vlak o 6.18 (BŠ 7.13). Z Dobrej Nivy idú spoje: 14.01 (BB 14.45), 16.32, (BB 17.10) alebo 16.39 (BB 17.20).

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, [email]tomas.trstensky@hiking.sk[/email]

1. 2. 2014 Okolo Javoria – cestou, necestou

Trasa: Stará Huta (bus) – Črchľa – Makytová – Blýskavica – Polomy – Podlysec – Častobrezie – Sekier – Lomnô – Podskalka – Gavurky – Dobrá Niva (bus).

Charakteristika: dĺžka cca 24,7 km, stúpanie 750 m, klesanie 1129 m. Väčšina trasy vedie mimo značené chodníky, najvyšší bod 922 m n. m. – najnižší bod 374 m n. m. Stredne náročný prechod cez početné javorianske lazy. V závere túry prehliadka pôsobivého mohutného dubového hája Gavurky. Záverečná tlačovka bude v miestnom minipivovare Dobrovar a v pizzerii, kde pečú v pravej kamennej peci.

Časový plán: zraz je o 6.30 h na MALEJ žel. stanici (BB-mesto), vlak do Zvolena odchádza o 6.39 h. Vo Zvolene prestup o 7.30 h na autobus smer VK (n. č. 14). Návrat bude okolo 18.00 h.

Vedúci túry: Johny Ratkovský, 0910 488 732, [email]jaratko@centrum.sk[/email]

8. 2. 2014 Zimný Slovenský raj

Trasa: Čingov – Tomášovská Belá – Sokolia dolina – Biskupské chyžky – Veľký Kyseľ – Kláštorisko – Prielom Hornádu – Čingov.

Charakteristika: Stredne ťažká turistická akcia dlhá 15 km. Navštívime malebnú oblasť Slovenského raja v zimných podmienkach. Závojový vodopád uspokojí každého návštevníka. Nezabudnúť na zimný výstroj (čakan, mačky, návleky, vysoká obuv, náhradné oblečenie, paličky, čelovka). Doprava vlastnými autami.

Časový plán: Zraz  bude na Huštáku (parkovisko pri poisťovni Allianz) o 6.00 hodine.  Príchod do BB asi o 19.00 h.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, [email]hlavaty.milan@mail.t-com.sk[/email]

nedeľa 9. 2. 2014 Povrazník – Podryba cez Driekyňu

Trasa: Povrazník (bus) – Mokrá Driekyňa – Vysoká skalka – Veľké Plavno – Malé Plavno – Šalková – Šalkovský mlyn – BB, Podryba (MHD).

Charakteristika: stredne náročná poldenná túra s klesajúcim profilom trasy (21 km, stúpanie 371 m, klesanie 671 m). V Povrazníku si pozrieme skaly, na ktorých plietli povrazy a zídeme do doliny Mokrá Driekyňa. V jej ústí do Hrona stojí Vysoká skalka so symbolickým cintorínom banskobystrických lezcov. Popod skaly Šupína (rezervácia) prejdeme popri Hrone cez ústia dolín Veľké a Malé Plavno do Šalkovej a popri budúcej hydroelektrárni a býv. mlyne prejdeme na Podrybu. Prvá polovica trasy (cez Driekyňu) vedie mimo značených trás.

Časový plán: zraz je o 7.30 h na zastávke MHD Mýto na Partizánskej ceste, autobus na Povrazník odchádza o 7.33 h (Povrazník 8.30 h). Návrat do BB bude okolo 16.00 h.

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, [email]tomas.trstensky@hiking.sk[/email]

15. 2. 2014 Zimný výstup na Tŕstie (40. ročník)

Základná trasa: Tisovec (bus) – Pasiečky – Tŕstie – Pasiečky – Tisovec (vlak); trasu možno upraviť podľa aktuálnych snehových podmienok buď zostupom cez sedlo Korimovo do doliny Losinec a Tisovca alebo zostupom na vlak do Rimavskej Píly.

Charakteristika: jubilejný 40. ročník tradičného zimného výstupu na Tŕstie v Stolických vrchoch s občerstvením (kapustnica, čaj) na turistickej chate Tŕstie, ktorá je väčšinu roka uzavretá pre verejnosť. Mierne náročný výstup (závisí od snehu) s prevýšením 755 m a dĺžkou 15 km po trase nového náučného chodníka, ktorý vybudovali tisovskí turisti. Odporúčame zobrať vysokú obuv, paličky a návleky.

Časový plán: zraz bude o 7.40 h na AS BB (n. č. 5), priamy autobus do Tisovca odchádza o 7.45 h (Tisovec 9.15 h); a návrat vlakom z Tisovca o 16.00 h (príchod do BB rýchlikom Horehronec o 18.10 h).

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, [email]tomas.trstensky@hiking.sk[/email]

nedeľa 16. 2. 2014 Nová Maša – Červená Skala

Trasa: Nová Maša (vlak) – Strundžanícka dolina – Za Havraníkom – Salašná – Červená Skala (vlak, bus).

Charakteristika: stredne náročná túra na severe Muránskej planiny, ktoré patria medzi 13. komnatu pohoria. Trasa je 20,5 km dlhá, stúpanie 670 m a klesanie 597 m. Z výbavy odporúčame zobrať pevnú obuv, paličky, návleky, a kto má aj mačky príp. „nešmyky“. Upozorňujem, že viac ako polovica trasy vedie mimo značené chodníky.

Časový plán: stretneme sa o 6.00 h na hlavnej žel. stanici BB, kúpime zľavnený skupinový lístok a vlak smer Červená Skala odchádza o 6.14 h (Nová Maša 8.13 h). Domov nám idú spoje z Červenej Skaly 14.08 (vlak), 15.07 (bus), 16.23 (bus) alebo rýchlik Horehronec o 16.30 h. V prípade, že sa ráno nazbierajú vodiči, je možnosť ísť vlastnými autami do Zlatna.

21. 2. 2014 Výročná členská schôdza klubu

Pozývame všetkých členov, priaznivcov i nových členov na výročnú členskú schôdzu KST Banská Bystrica – Kremnička, ktorá bude v piatok 21. 2. 2014 v reštaurácii U VincaKremničke (rovnako ako v roku 2013) so začiatkom o 17.00 hodine (na poschodí nad hostincom). Prezentácia začne od 16.00 h. Do Kremničky chodí MHD trolejbus č. 2 a 3, autobus č. 21 a 22.

Prines si so sebou členský preukaz na vlepenie členskej známky, nápady pre turistický kalendár 2014, úsmev a pekné slovo priateľom. Batoh s vibramami zameň za spoločenský oblek.

Organizátori dúfajú, že účasť bude podobná vlaňajšej, aby sa mohol nahlásiť primeraný počet stravníkov. Po večeri bude zábava pri hudbe. Kto sa schôdze nemôže zúčastniť, nech si dá kúpiť členskú známku cez iného člena. Vstupné na schôdzu je ročný členský poplatok (vrátane večere) nasledovný:

  • 7,- € dospelý (resp. nový člen)
  • 4,- € dôchodca/študent
  • 5,- € nečlen

-Výkonný výbor KST Banská Bystrica – Kremnička-

nedeľa 23. 2. 2014 Kordíky – Hostinec

Na Kremnickom hrebeni sú dobré podmienky na bežkovanie, takmer po celom hrebeni, až na Hostinec. Záujemcovia nech sadnú na autobus smer Kordíky o 8.00 4 z AS BB v nedeľu 23. 2. 2014.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, [email]hlavaty.milan@mail.t-com.sk[/email]

1. 3. 2014 Kurz VhT – zimná časť

18. 1. 2014 prebehla prvá (teoretická) časť kurzu základov VhT, za účasti rekordných 45 záujemcov. Kurz bude pokračovať praktickou časťou v zimných terénoch 1. 3. 2014 v okolí Ďumbiera a ukončený bude 17. 5. 2014 praktickou časťou na cvičných skalách v Kremničke. Noví záujemcovia o kurz základov VhT budú zapísaní až na kurz v roku 2015, lebo pre tento rok nie je žiadne voľné miesto a kurz je úplne zaplnený.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, [email]hlavaty.milan@mail.t-com.sk[/email]

nedeľa 2. 3. 2014 Za Adelou Ostrolúckou

Trasa: Dubové (bus) – Dobronivská nádrž – Dobrá Niva (Dobrovar) – Podholienec – Parobkovci – Joklovci – Michalková – Neresnica – Zvolen (vlak, bus).

Charakteristika: stredne náročný poznávací výlet v okolí Zvolena cez Pliešovskú kotlinu a Javorie (23 km, stúpanie 552 m, klesanie 691 m). Väčšina trasy vedie mimo značených chodníkov, po poľných a lesných cestách (treba počítať s blatom). Autobusom prejdeme serpentíny cesty, kde sa konávajú automobilové preteky do vrchu, v Ostrej Lúke uvidíme šľachtické sídlo Ostrolúckych (Adela bola priateľka Ľudovíta Štúra) a túru začneme v dedinke Dubové. Cez Dobronivskú priehradu zídeme do Dobrej Nivy (ochutnávka v miestnom minipivovare alebo pice z kamennej pece). Cez lazy Podholienec, Parobkovci, Joklovci a Padovci si v Michalkovej pozrieme vzácne vyrezávané náhrobné kríže. Do Zvolena prídeme cez Neresnicu a okolo pancierového vlaku Hurban prídeme na stanicu.

Časový plán: zraz je o 6.20 h na MALEJ žel. stanici (BB-mesto), aby sme stihli kúpiť skupinový lístok. Zrýchlený vlak do Zvolena odchádza o 6.30 h. Vo Zvolene prestup na autobus o 7.05 (n. č. 18) do Dubového (7.35 h). Domov nám ide viacero spojov.

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, [email]tomas.trstensky@hiking.sk[/email]

8. 3. 2014 Veľký Grič istenou cestou

Trasa: Handlová (bus, vlak) – rybník Konštantín – zaistená cesta (reťaze) – Veľký Grič – Krížkovce – Uhlisko – Malý Grič – Handlová (vlak, bus).

Charakteristika: náročná túra, lebo výstup na vrchol Veľkého Griča vedie reťazami istenou cestou, ktorú používajú handlovskí lezci ako zostup z lezeckých trás v stene Veľkého Griča. Kto nemá záujem o výstup v exponovanom teréne, môže na výhľadový vrchol vystúpiť po klasickej turistickej trase (červená) a počkať zvyšok partie. Záujemcom o výstup reťazami odporúčame zobrať ochrannú prilbu, pevnú obuv a rukavice, ktoré si môžete zašpiniť od reťazí. Nástup na istenú trasu vedie neupraveným a neznačeným (mimo TZT) terénom po balvanoch (suťovisko). Za ďalšími peknými výhľadmi prejdeme na Malý Grič, ktorého skalný masív so susedným Veľkým tvoria dominanty mesta Handlová. Klasický peší okruh cez Griče meria 20,5 km s prevýšením 900 m. Čistý čas chôdze je okolo 6 hodín.

Časový plán: zraz je o 6.20 h na AS BB (n. č. 4), autobus smer Piešťany odchádza o 6.30 h (Handlová 7.42 h). Domov nám idú spoje o bus 14.50 (BB 16.50), vlak 15.20 (18.26) alebo bus 16.25 (17.50). V prípade, že bude dostatok ochotných áut a vodičov, pôjdeme vlastnými autami.

Vedúci túry: Johny Ratkovský, 0910 488 732, [email]jaratko@centrum.sk[/email] a
Tomáš Trstenský, 0910 190 949, [email]tomas.trstensky@hiking.sk[/email]

Komentáre sú uzavreté.