Kalendár turistických podujatí na sezónu zima 2010/2011

Klub slovenských turistov Banská Bystrica – Kremnička pripravil kalendár turistických akcií pre obdobie zima 2010/2011 pre každého turistu bez ohľadu na to, či je náš člen alebo nie.  Na klasické podujatia (presun verejnou dopravou) sa nemusíte prihlasovať. Na ostatné akcie (autobusový zájazd, presun vlastnými autami a viacdenné túry s ubytovaním) je potrebné, aby všetci záujemcovia včasne ohlásili svoj záujem zúčastniť sa u vedúceho túry, ktorý je uvedený pri každom podujatí vrátane jeho kontaktných údajov.

9. – 13. marca 2011 > Polonina Boržava – skialpinistický raj Ukrajiny

zrušené pre malý počet záujemcov

5-dňový pobyt na horách Zakarpatskej Ukrajiny – Polonina Boržava, ktorá hôľnymi terénmi pripomína Veľkú Fatru. Akcia je zameraná na skialpinizmus, celodenné snežnicové túry (vodopád Šypit, Gemba, Velykyj Verch, Stoj) a prípadne zjazdové lyžovanie v lyžiarskom stredisku Magura so sedačkovou lanovkou. Chcete si slobodne zalyžovať v Karpatoch? Obmedzujú vás zákazy a nariadenia pre skialpinistov v slovenských horách? Poďte s nami na skialpy či snežnice na ukrajinské poloniny. Nakreslite si vlastné kristiánky v hlbokom prašane na oblých chrbtoch Poloniny Boržava, ktorá je ukrajinskou sestrou Veľkej Fatry. Zažite lyžiarsku extázu v skialpinistickom edene Východných Karpát. Vychutnajte si radovánky na snehu v horách, ktoré patrili do Podkarpatskej Rusi za prvej Československej republiky. Pred takmer storočím poznali trávnaté svahy Boržavy československí turisti a dnes zapadli do zabudnutia a neprávom ostávajú v tieni známych európskych zimných stredísk. Nutnosťou pre vstup na Ukrajinu je mať platný cestovný pas! Náklady na celý pobyt sú maximálne 250,- €. Štyri noci ubytovanie v horskom penzióne (reštaurácia, bar, sauna) v blízkosti lyžiarskeho strediska Magura v dedine Pylypec s dreveným kostolíkom. Odchod bude v stredu skoro ráno a návrat v nedeľu vo večerných hodinách. Reportáž z minuloročného pobytu si môžete prečítať v tomto článku.

Vedúci akcie a prihlášky: Tomáš Trstenský

Výstup na Veľký Choč

Na legendárny Veľký Choč vystúpime z Valaskej Dubovej a zostúpime cez Malý Choč do Lúčok. V Lúčkach, v novovybudovanom Aqua–Vital Parku, si doprajeme relax v 35°C teplej a liečivej vode. Potom nasadneme do svojich áut a ide sa domov. Zraz záujemcov bude na Huštáku o 7.00 hodine. Doma sme do 18. hodiny. Na výstup odporúčam mačky a čakan, no nie je to podmienka. Termín akcie bude včas uverejnený na našom webe.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý

26. decembra 2010 > Štefanská túra (nedeľa)

Ak budú dobré snehové podmienky na bežky, pôjdeme autobusom na Králiky o 8.25 hodine, zvážnicou na Hostinec a späť na Králiky a o 16.36 hodine domov autobusom. V opačnom prípade, ak nebudú vhodné podmienky na bežky, urobíme výstup na Ďumbier. Vlastnými autami na Trangošku a späť. Zraz bude na Huštáku o 8.00 hodine.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý

31. decembra 2010 > Silvestrovský výstup na Suchý vrch (piatok)

Krátka poldenná turistická akcia spojená s rozlúčkou so starým rokom. Zraz účastníkov bude na Kyjevskom námestí o 8.00 hodine v Banskej Bystrici na Fončorde. Spoločne vystúpime na Suchý vrch a náučným chodníkom na skalnú vyhliadku Trávny Ždiar, kde si povieme pekné vinše a rozlúčime sa so starým rokom 2010. Potom sa vrátime späť na Fončordu tak, aby sme do 13. hodiny boli doma, lebo treba stihnúť prípravy na silvestrovkú veselicu, či na domácu kapustnicu.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý

6. januára 2011 > Premietanie filmov (štvrtok)

Nakoľko premietanie filmov z našich turistických akcií na výročnej schôdzi nie je až tak populárne a žiadané, rozhodli sme pre túto osvetu samostatný termín, kde divácku kulisu budú tvoriť hlavne priami účastníci a priaznivci uvedených žánrov. A na koniec, dobre padne každému podojedať s priateľmi  sviatočné dobroty. Premietať sa bude v reštaurácii U Vinca v Kremničke 6. 1. 2011 od 15.00 do 20.00 tieto snímky:  Walliské Alpy 2007 s výstupom na Matterhorn a Monte Rosu, Dolomity 2008 s výstupov na Marmoladu, Tofanu di Rozes a Tofanu di Mezzo, Dachstein 2009 s výstupu na Hoher Dachstein od Gossau a Čierna Hora + Bosna a Hercegovina 2009 /premiéra filmu/.

22. januára 2011 > Slovenský raj

Na tento rok prejdeme roklinou Suchá Belá, Veľký Kyseľ, Kláštorná rokľa a hornú časť Prielomu Hornádu (Podlesok – roklina Suchá Belá – Veľký Kyseľ – Kláštorisko – Kláštorná roklina – Prielom Hornádu – Podlesok). Zraz účastníkov bude o 6.00 hodine na Huštáku (Allianz). Príchod ten istý deň cca o 20.00 hodine. Doprava vlastnými autami. Prihlasovať sa netreba. Potrebná výstroj sú mačky, čakan, palice, aby sme sa nevykúpali v ľadovej vode. Doprava vlastnými autami.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý

3. – 6. februára 2011 > Zimné klubové sústredenie na Červenci

Šiesty ročník tradičného zimného klubového sústredenia sa uskutoční na osvedčenej tatranskej chate – Chata pod Náružím na poľane Červenec v najzápadnejšom kúte Západných Tatier. Pre účastníkov akcie sú naplánované aktivity na skialpinistických lyžiach, snežniciach a mačkách na území skialpinistického areálu Červenec. Pre vyznavačov náročného bežeckého lyžovania sa taktiež nájdu možnosti. V prípade dostatku snehu sú možnosti na klasické pešie túry bez zimnej výbavy veľmi obmedzené. Čakajú nás výstupy na vrcholy: Sivý vrch (nutné mačky a čakan), Ostrô, Veľká kopa, Malá kopa, Babky, Fatrová, Mních, Sokol a tiež nová túra ako prekvapenie akcie.

Ubytovanie je v izbách a spoločnej nocľahárni (spací vak nie je nutný, k dispozícii je deka a vankúš) v hodnote 5,- € osoba/noc a stravovanie bude spoločné (svojpomocná príprava jednotného jedálnička ako minule). Spoločné jedlo sa rozpočíta medzi účastníkov akcie vrátane vývozu proviantu na chatu.

Vedúci akcie a prihlášky: Tomáš Trstenský

11. februára 2011 > Výročná členská schôdza klubu (piatok)

Pozývame Vás na výročnú členskú schôdzu KST Banská Bystrica – Kremnička, ktorá bude

v piatok 11. 2. 2011 v reštaurácii U Vinca v Kremničke

(tam, kde bola aj vlani) so začiatkom o 17.00 hodine. Do Kremničky ide MHD trolejbusy č. 2 a 3 a autobusy č. 21 a 22. Prineste si so sebou členský preukaz na vlepenie členskej známky, nápady pre nový turistický kalendár, úsmev a pekné slovo priateľom a batoh s vibramami zameňte za spoločenský oblek. Organizátori dúfajú, že účasť bude podobná vlaňajšej, aby sa mohol nahlásiť primeraný počet stravníkov. Po večeri bude posedenie pri hudbe. Základné vstupné na schôdzu je 7,5 € resp. zľavnené pre dôchodcov a študentov.

Výbor KST Banská Bystrica – Kremnička

19. februára 2011 > Malá Fatra – Veľký Rozsutec

Vlaňajší zimný výstup na Rozsutce a prechod všetkých Dier bol pre všetkých 27 účastníkov veľkým zážitkom, preto niečo podobné chceme zopakovať. Akcie podobného druhu si vyžadujú počasie vhodné pre pohyb v takom teréne. Preto dátum akcie bude oznámený najneskôr týždeň pred termínom. Účastníci akcie musia ovládať pohyb na mačkách a s čakanom v ruke. Doprava vlastnými autami.

Trasa: Štefanová – sedlo Medziholie – Veľký Rozsutec – sedlo Medzirozsutce – Štefanová

Časový plán: Zraz v sobotu 19.2.2011 o 06.00 hodine na Huštáku – Allianz. Kto pozná trasu, nech ide sám a stretneme sa na parkovisku v Štefanovej o 8.00 hodine. Najkratšia trasa je Ružomberok – Kraľovany – Párnica – Zázrivá – Štefanová. Večerom odchod domov, s príchodom cca o 19.00 hodine.
Charakteristika: Pravdepodobne bude terén ľadový, preto sú potrebné mačky a čakan. Doprava vlastnými autami, nevyťažený vodič nech sa ozve.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý

23. – 27. februára 2011 > Zakarpatská Ukrajina – Užanský národný park

5-dňový pobyt na horách Zakarpatskej Ukrajiny, ktorý bude zameraný na snežnicové túry, ale tiež na zjazdové lyžovanie, pohodový skialpinizmus a tiež bežecké lyžovanie bez upravených stôp. Pre zjazdárov a vyznavačov skilapinizmu bude v dosahu lyžiarske stredisko Krasija nad dedinou Vyška, ktoré sa hrdí sloganom „Jednotka medzi horskými lyžiarskymi strediskami Zakarpatska“. Okrem prírodných krás Užanského národného parku spoznáme tiež vzácne drevené chrámy a jedinú sochu na svete, ktorú postavili poštárovi. Horským údolím riečky Už (slovenská rieka Uh) sa štverá vysoko do Užockého priesmyku železničná trať, nazývaná „ukrajinský Semmering“, kde leží najjužnejší bod Poľska. Počas túr zamierime na miesto pádu meteoritu v roku 1866 a na výhľadový masív Javorníka so starou turistickou chatou, postavenou počas 1. ČSR. Cestou zastávka v Humennom pri soche Švejka. Nutnosťou pre vstup na Ukrajinu je mať platný cestovný pas! Náklady na celý pobyt sú maximálne 200,- €. Štyri noci ubytovanie na rovnakom mieste v blízkosti lyžiarskeho strediska Krasija. Odchod bude v stredu skoro ráno a návrat v nedeľu vo večerných hodinách.

Vedúci akcie a prihlášky: Tomáš Trstenský

Ďalšie podujatia budeme priebežne dopĺňať do zimného kalendára. Pozrite si  prehľad plánovaných podujatí:

  • 9. 12. 2010 > Stretnutie turistov pri vianočnom punči na hlavnom námestí (1. kolo)
  • 16. 12. 2010 > Stretnutie turistov pri vianočnom punči na hlavnom námestí (2. kolo)
  • 20. 12. 2010 > Turistická kvapka krvi (od 7.30 do 13.00 h v Národnej transfúznej stanici BB)
  • 21. 12. 2010 > Stretnutie turistov pri vianočnom punči na hlavnom námestí (3. kolo)
  • 26. 12. 2010 > Štefanská túra (bežkárska túra; vedúci MH)
  • 31. 12. 2010 > Silvestrovský výstup (poldenná akcia; vedúci MH)
  • 2. 1. 2011 > Novoročná túra na Chlipavicu (vedúci TT)
  • 6. 1. 2011 > Premietanie filmov v Kremničke, reštaurácia u Vinca od 15.00 do 20.00 h (filmy: Walliské Alpy 2007, Dolomity 2008, Dachstein 2009, Ukrajina 2009)
  • 22. 1. 2011 > prechod roklinami Slovenského raja (doprava: vlastné autá; vedúci MH)
  • 3. – 6. 2. 2011 > Zimné klubové sústredenie na Červenci, Západné Tatry – Chata pod Náružím (skialp, snežnice a bežky; vedúci TT)
  • 11. 2. 2011 > Výročná členská schôdza klubu o 17.00 h v Kremničke, reštauácia U Vinca (predbežný termín)
  • 19. 2. 2011 > Malá Fatra – Veľký Rozsutec (doprava: vlastné autá; vedúci MH)
  • 26. 2. 2011 > Kurz základov VhT – teoretická časť v Kremničke
  • 23. – 27. 2. 2011 > Zakarpatská Ukrajina – Užanský národný park (vedúci TT)
  • 9. – 13. 3. 2011 > Polonina Boržava – skialpinistický raj Ukrajiny (vedúci TT)
  • lyžiarska turistika na bežkách (Kremnické vrchy, Starohorské vrchy, Orava, Poľana, Javorie-Lomnianska vrchovina, Veporské vrchy-Vrchdobroč, …)
  • zimné túry na snežniciach a skialpinistických lyžiach (Veľká Fatra: Šiprúň, Smrekovica, Malá Smrekovica, Rumbáre, Perušín, Skalná Alpa, Dvorisko, Tmavá, Čierny kameň; Stolické vrchy: Muránska Zdychava; Oravské Beskydy: Krawcov Wierch, Babia hora, Pilsko; Malá Fatra: Osnica; Volovské vrchy: Veľká a Malá Knola; Nízke Tatry: Predná hoľa, Smrečiny, Panská hoľa, Veľký Gápeľ; …)
  • zimný výstup na Veľký Choč + 2 hodiny relax po túre v Aqua-Vital Park Lúčky (doprava: vlastné autá; vedúci MH)
  • apríl – zimný výstup na Baranec v Západných Tatrách (doprava: vlastné autá; vedúci TT)

Ďakujeme za účasť na podujatiach v letnej turistickej sezóne 2010 a tešíme sa na spoločné akcie v zimnej prírode, či už na bežkách, snežniciach alebo skialpoch. Informácie o zimných túrach budú priebežne zverejňované na stránke podľa aktuálnych snehových a poveternostných podmienok.

Dôležité upozornenie

  1. Turistických podujatí sa zúčastňuje každý dobrovoľne a na vlastné riziko. V prípade úrazu je každý účastník zodpovedný sám za seba a svoje konanie.
  2. Pri každej túre je nutné mať pri sebe preukaz zdravotného poistenia a tiež odporúčame poistiť výkon športových aktivít pre prípadný zásah Horskej záchrannej služby.
  3. Zdravotné ošetrenie je bezplatné pre všetkých, ale bezplatná záchrana HZS je len pre neplnoletých.
  4. Zaplatením členského poplatku KST na príslušný kalendárny rok majú členovia KST automaticky uzavreté  úrazové poistenie v poisťovni Kooperativa, no naďalej je vhodné individuálne poistiť výkon športových aktivít resp. zásah HZS!

Komentáre sú uzavreté.